Island och sverrir på norden cup

2021 är det artonde året som som vi kör Norden Cup, Göteborg. Pandemin gjorde att vi tvingades ställa in 2020. Jag har fått en pratstund med en av de ledare utanför Kärra HF som varit med hela 14 gånger genom åren. Sverrir Reynisson, snart 60 år ung från Hafnarfjordur på Island. 
Hafnarfjordur har ca 30 000 invånare och två handbollsföreningar, FH Hafnarfjordur och Haukar Handball. Sverrir spelade både handboll och fotboll. Jag har förstått att Sverrir var en lovande spelare i både fotboll och handboll.

Efter en sejour i Sverige på 90-talet flyttade Sverrir hem till Island och Hafnarfjordur 1995. Sverrirs söner som då var 9, 5 och 4 år började då träna handboll med FH. 

I och med det började du också engagera dig i föreningen
Ja, då mina barn började träna och spela handboll, engagerade jag mig också i föreningen. Idag spenderar jag mycket av min fritid i Kaplakriki, FH Handballs hemmahall. Jag gör där vad som behövs, tar hand om kiosken, biljettförsäljning, gör klart arena före match, ja nästan allt, säger Sverrir och ler.

Har du varit ledare för något lag ?
Ja, jag har varit lagledare för flera lag under sammanlagt 10 år. Jag har också jobbat lite extra som reseledare för Isländska lag som deltagit i Partille Cup under flera år.

Du är ju en av de som varit med flest gånger i Norden Cup. Hur började det ?
Jag har ju varit med på Norden Cup 13-14 gånger.  Första gången var 2005, då jag varledare för FH Pojkar födda 1990. Det var ett mycket bra lag som inte hade förlorat match på 5 år på Island. De åkte ut i 8-dels finalen på Partille cup samma år  Killarna sa då att de ville tillbaka 2006 och ta guld. Jag förstod att för att utvecklas och ha möjlighet att komma tillbaka för att ta guld behöver vi möta fler internationella lag av hög klass. Jag googlade efter internationella cuper i Norden och hittade då Norden Cup, Göteborg.  När jag kontaktade er  och frågade om vi fick komma med ett isländskt lag blev ni väldigt glada.

Ja, vi tyckte det var väldigt roligt att ni ville komma till oss och ni var förstås mycket välkomna, men hur gick det då ?

FH Pojkar födda 1990 var ett mycket bra lag med flera bra spelare som blivit tongivande i de klubbar de har spelat eller spelar i.
Aron Pálmarsson, en av världens 3 bästa spelare, var en av dem. Han har spelat med Kiel, Vesprem, Barcelona och spelar nu med Alborg i Danmark. En annan spelare bekant för er i Sverige var Ólafur Guðmundsson som har spelat i Kristianstad i många år och spelar nu Montpellier i Frankrike.  

Vi vann, som första lag från Island efter ha fått möta alla de då bästa lagen i Sverige födda 1990. Önnered,Heid, Kärra, Trelleborg, Dicken från Finland och något av de bästa Danska lagen.

Hur gick det i Partille Cup 2006 då ?
Vi kom tillbaka till Göteborg sommaren 2006 och tog det efterlängtade guldet.

Grattis ! Tror du att spelet i Norden Cup påverkade det resultatet ?
Ja, definitivt. Vi hade stor nytta av att få möta de bästa nordiska lagen i vår åldersgrupp.

Som vi sagt tidigare har ju du och lag från Island sedan dess varit med varje år.
Vad är det som gör att att du och dina lag kommer tillbaka till Göteborg och Norden Cup år efter år?

När jag talar med lagen på Island om Norden Cup, säger jag att det är en riktigt bra Cup, där endast bra lag deltar. Alla matcher är tuffa och det är jättenyttigt att få spela mot och mäta sig med de bästa från hela norden. Hemma på Island känner alla varandra och möter varandra år efter år. När vi kommer till Norden Cup med lag som kanske inte förlorat en match på 3-5 år får de helt plötsligt tufft motstånd och kanske till och med förlorar. Det är oerhört viktigt att få tufft motstånd för motivationen att träna ännu hårdare. Genom det lär de sig också att respektera motståndarna på ett bättre sätt.
Det kostar ca 10 000 SEK per spelare att komma till Norden Cup, men det betalar de gärna för att komma hit. Att Göteborg är en underbar stad gör inte saken sämre, säger Sverrir.

Vilket är ditt bästa Norden Cup minne ?
På den frågan måste jag svara att det var 2005, då  vi var där första gången och med FH Pojkar 90 när vi vann med ett väldigt bra lag.
 
 
Vilka lag från Island kommer i år?
Alla lagen som kommer i år islänska mästare.  
Pojklagen är Fram 05/06,  IR 07 och Valur 08. Flickorna är representerade av Valur 07.
 

Vad har ni för förväntningar i år ?
Alla vill ju ha medalj, säger Sverrir leende. Det har islänska lag gjort par gånger, men jag tycker det viktigt att lagen lär sig att möta motståndaren med respekt. Alla från Island som spelat på Norden cup, säger att dom lärt väldigt mycket. 
Både spelare och tränare.
 
Tack för pratstunden, Lycka till och välkommen till Norden Cup 2021  Göteborg  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-