"Europeisk toppklass"

Vi bad Per Johansson, Team Bohuslän att ge sin syn på vad Norden Cup betyder. Detta är vad han skrev

"2013 innebar mitt första personliga möte med inbjudningsturneringen Norden Cup då jag i år representar A-flickslaget Team Bohuslän. Många har spelat den genom åren och många människor jag mött har berömt turneringen för den höga kvalité cupen håller år efter år. Jag måste säga att jagär imponerad.
I min bok kan det omöjligen finnas en turnering med så många lag som håller så hög klass någon annanstans i europa och kanske rent av i världen. Det jag har gillat med cupen så här långt är att varje deltagande lag är garanterad 6-7st matcher oavsett om man vinner eller förlorar.

Full matchtid och framförallt långt emellan matcherna som gör att varje lag kan jobba fullt ut med återkoppling och återhämtning mellan matcherna. Den höga kvaliten på turneringen borgar för att man måste förberedda sig maximalt inför varje match. Vinner man en match så måste man ladda lika hårt för nästa match då det alltid står en motståndare med lika höga ambitioner på andra sidan planen som du har med ditt lag. Åker man ned i diket efter en match som inte riktigt gått enligt planerna så får man som lag alltid chansen till revansch att göra mer saker rätt än matchen innan och på sätt hamna upp på hästen igen. Personligen tror jag att detta utvecklar spelare och ledare enormt mycket att få förmånen att verka bland de bästa lagen i Norden i så många matcher under kort tid.

En annan sak jag vill berömma är tillgången till sjukvård i absolut världsklass. Vi i Team Bohuslän fick en spelare knäskadad igår och efter en timme fick vi träffa damlandslagets läkare Micke Svensson med bla ett OS på sitt CV för en första undersökning och en första prognos. Detta är oerhört värdefullt för de flesta lag som turnerar runt i Norden utan läkare i staben.

Jag vet inte om A-ficksklassen brukar innehålla ett sådant högklassigt startfält som det gjort i år med hela 19 lag. Men årets upplaga måste vara något i hästväg då den med väldigt få undantag samlat hela Sverigeeliten och den verkliga gräddan av danska och norska klubblag i en och samma turnering. Vi i Team Bohuslän är så här långt väldigt nöjda med vårt resultat då vi spelat jämnt mot alla de andra svenska lagen vi mött som förmodligen också har stora ambitioner att komma någon vart i vårt nationella SM. De danska topplagen är dock långt långt före den absoluta toppen i Sverige. Vår första match efter julbordet var i premiärmatchen mot danska BK Ydun och det var som att möta ett lag från en annan planet och en rejäl väckarklocka för mitt gäng att det är en bit kvar till de absolut bästa lagen i Norden. Med en blandning av välutvecklad teknik, fantastisk timing, kroppskontroll och med en bra fysik i ett euforiskt tempo blåste de oss av banan med nästan 20 mål. De fantastiskt duktiga tjejerna i Torslanda gick samma väg mot danska Randers HK och fick stryk med lika mycket och även Rustans härliga tjejer i BK Heid fick sig en ordentlig vända mot FC Midtjylland.

När nu allt skall summeras imorgon så är det fyra danska lag i semifinal och där har de svenska lagen en bit kvar men framförallt något att träna inför. När lag som vi själva, svenska mästarna från i våras IFK Tumba, Torslanda, H43 och de duktiga norska lagen Oppsal och Haslum mfl återfinns i turneringens B-slutspel dvs att göra upp om platserna 9-16 förstår man att Norden Cup är en turnering på riktigt.

Jag är imponerad och kommer gärna tillbaka 2014.

Hälsningar
Per Johansson
F.d förbundskapten och missbrukare av den ädla sporten handboll"