Senaste nytt

Fullsatt
Valhalla var fylld till bristningsgränsen under norden cups finaldag, det är absolut de unga spelarna värda. Det var också som vanligt trevlig stämning, Norska supportrar är bäst på att stötta sina lag och våra danska vänner är gladast. Men vi ger också högsta betyg till den svenska publiken som verkligen levde sig med.

 

Domarna

Norden Cup Göteborg satsar på nästa generation domare, många är redan där och många kommer att komma dig. Det som genomsyrade hela domargänget var ett stort engagemang med hög ambitionsnivå och mycket stor vilja. En sak är säker domarnas inställning är uppskattad av spelare, ledare och supportar. Det blir mycket stort plus och en eloge till firma Holmberg, Renvall med kollegor som leder arbetet med norden cup domarna.

Priserna

Här får man inte en jojo eller keps sa en av spelarna, Norden Cups prisbord går inte av för hackor och 8 stycken finallag bär nu med stolthet en mästaroverall. Att vara 2:a är inte hel fel heller och att få kliva in till final och höra sin nationalsång gör att man känner sig stolt. Norden cup är en del av handbollskarriär, ett steg på vägen och ett minne för livet.

Visa hela inlägget »

Norden Cups obestridliga pojkar 95 mästare kommer från handbollsmetroplen Ystad. Laget vann sin tredje norden cup titel och man gjorde det mycket rättvist.
I en match som tempomässigt mycket liknar herrseniornivå så fick publiken se många duktiga spelare visa upp sig i denna helsvenska final.
Guif Eskilstuna som stod för motståndet har mött Ystad tidigare i norden cup final och ville absolut sno åt sig titeln. De tekniska och finurliga GUIF spelarna inledde mycket friskt och det var jämn i början, sedan kom ett för matchen helt avgörande skede när Ystad ryckte från 5-4 till 11-4. Den mycket positiva ledarstaben från GUIF manade på sina spelare men det hjälpte inte riktigt och Ystad gick till halvtidsledning med 14-8.
Många trodde nog det var helt avgjort men GUIF kom tillbaka i början av andra halvlek, man drar dock på sig mycket utvisningar och det blir till slut dyrbart.
IFK Ystad vinner rättvist och man känns som fysiskt starkare än sina motståndare, Philip Henningsson imponerar stort när matchen avgörs och hans härliga attityd är smittsamt.
Jakob Lundin är med sina 7 mål lika lyckosam som Philip i målskyttet och Oscar Hansson är också sylvass när lägen bjuds.
Ystad är bra, mycket bra och man har en bredd som håller uppe nivån hela tiden. Guif ger inte upp och man fightas hela vägen.
Laget har mängder av duktiga spelare som kommer att knacka på dörren till A-laget så småningom.
Jim Kranzén, Jesper Lindgren och Daniel Ekman är några av dessa.
Domarparet kom från Lund, dom visade pondus och var otroligt konsekventa i sitt sätt att agera och förtjänar högsta betyg för sin insats.


IFK Ystad (Sverige) – Guif Eskilstuna (Sverige) 27-21

 

Visa hela inlägget »

BK Ydun vann sin andra titel i norden cup då de besegrade de regerande mästarna från Kärra. Både Ydun och Kärra har sett riktigt starka ut på vägen fram till finalen och ett helt fullsatt Valhalla förväntade sig en spännande tillställning.
Kärra verkade dock inte vara på plats men det var däremot Ydun som tidigt tog kommando om denna final. Yduns försvarsspel höll högsta klass och Kärra fick otroligt jobbigt att komma till bra avslut mot det aggressiva Ydun försvaret. Längst bak fanns också Yduns fantastiska målvakt Line Christensen, hon var rent ur sagt charmant och hade en otrolig förmåga att läsa av Kärras avslut.
I andra halvlek så testade Kärra tränaren Hamed Khazrai först punktmarkering av Emilie Lovendorf och sedan även Viktoria Benda. I början störde detta Ydun och en liten gnista tändes hos arrangörsklubben.
Yduns Rie Haslund tog då stort ansvar och Kärras förhoppning blev bara ett hopp när Ydun utökade sin ledning och fick en bekväm resa mot norden cup guld.
Kärra var energilösa och tagna av stundens allvar i finalen och hade verkligen svårt att ta sig upp på en nivå som krävs när det är matcher av denna dignitet.
Mathilda Hammaren var bäst tillsammans med Moa Lindberg, i Ydun var listan lång med Line Christensen som bäst.
Yduns flickor 95 checkar nu ut norden cup och man gör det som mästare och en mästare med mycket hög klass.
Vi noterade i övrigt att Norges 3 slutspelslag alla försvann i kvartsfinalen och duktiga Huddinge slutade 3:a och tog brons.

BK Ydun (Danmark) – Kärra HF (Sverige) 19-11

 

Visa hela inlägget »

Vilken handboll och vilka spelare, de regerande danska mästarna visade upp en handboll som norden cup sent kommer att glömma. Det påminde om när isländska FH charmade publiken med Aron Palmarsson i spetsen för 7 år sedan.
Falk från Norge är ett fantastisk lag, i norden cup var man bäst av många bra norska lag. Men i finalen hjälpte inget som man gjorde, Tormud Havne och Justein Karlsen Egger var de som bäst kunde matcha motståndet från Danmark.
Till slut kunde de mycket sportsliga norska ledarna bara lyfta på hatten för norden i särklass bästa lag UF Esbjerg.
Mark Bendixen, Michael Zohner och Uffe Lund var UH Esbjers tränarteam, dom har en enorm möjligt att förvalta det danska superlaget.
Vi börjar med de två absolut största spelarna .
Lasse Friis gjorde 14 mål i finalen, han har allt en storspelare behöver och Lasse Friis var en Esbjergs kopia av danska storstjärnan Michael Hansen.
I danska målvakten Rasmus Nielsen fanns nästa storspelare, om det skulle funnits två priser till bästa spelare så skulle Rasmus haft ett av dessa. Han har fått alla motståndare i norden cup att avstå från avslut, i finalen tog han udde ur Falks optimistiska attacker.
Jonathan Sorensen var också mycket bra och så fanns det ett riktigt handbollsgeni i form av Rune Backmann.
UF Esbjerg ni var bäst, vem skall kunna ta bort er från positionen som nummer ett?

UF Esbjerg (Danmark) – Falk Horten (Norge) 25-13

 

Visa hela inlägget »

Flickor 97 blev en heldansk final och man måste säga att den danska lagen(holden) har imponerat stort under årets norden cup. Haslum från Norge var det lag som var närmast att hota medaljtrion med Rödekro (Guld), Ydun (silver) och Horsens (Brons).
Finalen mellan de spelskickliga lagen från Rödekro och Ydun var för alla som gillar handboll en uppvisning av tekniska och välskolade spelare.
Ydun inledde med mål av spelmotorn och playmakern Sofie Holst, hon ledde sitt lag på ett fördömligt sätt. Yduns tränaren Mikkel Voigt Fredriksen nyttjade sitt material maximal när man pressade Rödekro till en jämn kamp. I andra halvlek blev det punktmarkering på Annika Slajkjer Hansen som ett försök att få stopp på det matchavgörande ryck som Rödkro var på väg att göra.
Rödekro fantastiskt fina försvarsarbete blev till slut matchavgörande och man kunde mycket rättvist ta hem segern med 17-13.
När Annika blev punktmarkerade tog Marie Louise Soberg Nissen stort ansvar och hon fick pris som sitt lags mest värdefulle spelare. Helena Lauritzen var också riktigt bra och Rödekro förfogar som vanligt över en mängd högklassiga handbollsspelare.
Stefann Knutzen ledde Rödkro laget och han är utan konkurrens den mest framgångsrika tränaren i norden cup, totalt har han tagit 5 norden cup titlar. När ringer Barcelona, Köpenhamn eller Kiel till Stefan, det verkar vara guldgaranti på honom.
Grattis Danmark, ni höll superklass. De bästa svenska lagen var Göksten och RP.

Rödekro IF (Danmark) – BK Ydun (Danmark) 17-13

 

Visa hela inlägget »

Vilka underbara lag som gjorde upp i pojkar 98 klassen? Att Skåne är Sveriges absolut bästa distrikt i åldersklassen råder ingen tvekan om då man hade 3 lag i semifinal, bäst var pågarna från Ystad som fick ta sig an norska Naerbo IL i finalen.
Frågan var om Naerbo skulle kunna vinna den första norska pojktriumfen i norden cups 9: årig historia. Att Ystad ville annat var ju inte svårt att räkna ut och det kom att bli en mycket sevärd final.
Lagen följdes länge åt även om men det var tekniska Naerbo som var i förarsätet, men strax innan halvlek fick Ystad till ett miniryck och gick upp till 11-9.
I början av andra ser matchen ut att avgöras, Ystad kontrar effektivt och visar upp bra försvarsspel. Ledningen växer och är uppe till 18-12, det verkar bli dags att räkna ut Naerbo? Då hämtar laget fram sina sista krafter och gör 5 raka mål, vid 18-17 får vi en avgörande sekvens när Rasmus Nordström fiskar upp en retur och gör 19-17 till Ystad. Norska gutterna försökte hela vägen in i mål men Ystad höll undan.
I mycket tekniska Naerbo var Andreas Haugseng helt enormt bra, vilken lirare han visade ett otroligt brett register och han hade god hjälp av Rassin Haugseng och Ole Naerland.
Ystad var en mycket komplett lag där Axel Dahlberg fick pris som bästa spelare i finalen. Men det fanns många blivande storspelare i ystad och Viktor Hedin, Jonathan Svensson och Rasmus Nordström var några till. Grattis Ystad när är så in i norden bra. Måste avslutade med hur sportsligt lagen uppträdde och så bra domarparet som vi tyvärr saknar namnet på agerade.

Ystad IF HF (Sverige) – Naerbo IL (Norge) 22-20

 

Visa hela inlägget »

I yngsta flickklassen fick publiken i Valhalla se Stockholmslaget Skogås imponera stort. Laget ställdes mot Norges bästa lag Gjövik och man förväntade sig en riktigt tufft kamp.
Normalt sett skulle man kunna tro att det skulle finnas en viss nervositet efter att laget gjort entré och förberett sig till match efter nationalsång. Skogås visade dock upp en imponerad pondus och laget hade dessutom ett otroligt finalflyt.
Gjövik fick slita hårt för varje mål mot det kompakta Skogås försvaret, när väl de pigga norskorna kom till avslut stödde man på Matilda Lindahl som vaktade Skogås mål. Hon blev utsedd till matchens mest värdefulla spelare och det var mycket välförtjänt. Men lista på duktiga Skogås spelare var lång, Sara Birgersson, Hanna Scheuer, Julia Andeström, Carolina Ingesson ja vi skulle kunna räkna upp hela laget. Skogås spelade moget och kändes mycket skolade, här har svensk ungdomshandboll ett gäng som man kommer att ha mängder av framgångar.
Gjövik föll med flaggan i topp, man mötte ett bättre lag som också de sportsliga ledarna i Gjövik framhöll när matchen var över. I Gjövik var Synne Fossheim bästa spelare, Gjövik kommer tillbaka 2012 och då ännu starkare lovade lagledningen. Skogås var bäst och har förutsättningar att vara det länge så mycket imponerade tjejerna i Skogås.


'Skogås HK – Gjövik Håndballklubb 24-10

 

Visa hela inlägget »

Det kommer att vimla av heta matcher när Norden Cup slutspelet går igång. Nagelbitarna kommer att avlösa varandra och det blir utmaningar och möjligheter för både spelare och ledare. Tuffast kommer det som vanligt att vara för de gigantiska supporterskarorna som lagen har med sig.

 

Flickor 95/96

I slutspelet återfinns 3 norska lag, 3 svenska och 2 danska lag. Klassen känns otroligt tuff och många lag har imponerat, mest glans så här långt på Sonderjysk och Kärra HF


Flickor 97

Fyra danska lag i slutspel och man utmanas av 2 norska och 2 svenska lag. Det lag som visat mest kvalitet i gruppspelet är norska Haslum IL och laget är en absolut segeraspirant.

 

Flickor 98

Norge med 4 lag utmanas av 3 svenska lag och danska FFI, en repris på gruppspelsmatchen mellan Tumba och FFI är fullt möjligt.


Pojkar 95/96

Här är det 7 svenska topplag mot ett danskt, känslan är dock att inget av de svenska lagen rår på Esbjerg som ser otroligt starka ut.

 

Pojkar 97

En superklass och här imponerar många lag, norge har 4 lag i kvartsfinalen och Sverige har 2 men vi har även här ett lag från danmark och isländska Selfoss. Esbjerg ser lika starka ut här och blir otroligt tuffa att snuva på slutsegern.

 

Pojkar 98

Här ser de svenska lagen från Skåne otroligt starka ut, IFK Kristianstad är favorit . Norge har 2 lag där SKI IL ser vassa ut och glöm absolut inte bort FH från Island

Under dagen klarnar frågetecknen ut och då får vi också svaret på vilka som skall spela finaler under fredagen

Visa hela inlägget »

De norska pojklagen är på frammarsch och två norska lag hade en riktigt rolig timma i Lundbystrand när lagen blev klara för kvartsfinal.

SKI IL Pojkar 97 klarade fjolårsvinnaren Kärra

Det blev högdramatik när ett av lagen skulle vidare, Kärra behövde vinna och för Ski räckte det med ett oavgjort resultat. Det blev jämnt hela matchen och det skilde i andra halvlek inte mer än två mål mellan lagen någon gång. På Kärrabänken fick man det besked man ville ha från en annan match och hemmamålvakten storspelade.

Norska SKI som enligt tränaren Niklas Gudmundsson håller Baekkelaget som de starkaste norska laget var mycket nöjd efter matchen. Vi var i den absolut värsta gruppen och även om marginalen var minsta möjliga så är vi mycket åt vår kvartsfinalplats. I Ski IL var Jonas Strom en klassiskt storskytt tillsammans med målvakten Kristoffer Isak Johannesson de stora matchvinnarna. Jonas sköt viktiga 22-21 och innan det hade målvakts Kristoffer svarat för briljanta räddningar. Slutresultatet skrevs till 22-22 men det räckte för SKI, gruppsegraren från Esbjerg är dock bästa avslutade SKI:s glada tränare-

Naerbo IL Pojkar 98 vann avgörande kamp mot Tyresö

Det krävdes vinst för Naerbo i sista gruppspelsmatchen mot Tyresö från Stockholm och Sverige. Länge var det fysiskt starkare Stockholmslaget med i matchen men till slut ryckte Naerbo ifrån och vann rättvist med 24-18.

Laget spelade en teknisk handboll och man jobbade med både finurliga inspel och smarta avslut från kanterna som fick isär Tyresös försvar.

Vi är mycket nöjda och gillar verkligen matcherna som håller toppklass sade en mycket nöjd tränare från Norge.

Matchens store lirare var Rassin Haugseng, han huserade länge fritt och var den som låg bakom mycket av Naerbos fina spel. Han avslutade matchen med en riktig delikatess när han på bästa Anje Andersen vis avslutade en kontring med en helsnurr uppvisning.

Norska timman var sålunda avslutad och fortsättning följer i morgondagens kvartsfinalspel.

Visa hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Etikettmoln

-