Unga lovande domare dömer Norden Cup

För fyra år sedan tog Tony Holmberg och Anders Renvall över domaransvaret i Norden Cup. En förändring de gjorde var att ge unga domare chansen att döma.

-          Vi tycker att det passar bra eftersom spelarna som är här från olika länder förmodligen kommer att spela vidare i högsta serierna. Förhoppningen är att domarna också kommer att hamna där, säger Renvall.

När Renvall och Holmberg anser att domarna är tillräckligt kunniga ”klipper de navelsträngen” och kallar nya domare till Norden Cup.

-          ­ De som har blivit förbundsdomare de senaste tre säsongerna har alla passerat Norden Cup, berättar Renvall.

Ni får ingen kritik för att domarna är okunniga och orutinerade?

-          Från det att vi tog över är det domarna vi har fått mest positiva reaktioner på, när vi tog bort de gamla stötarna och tog in de unga, säger Renvall.

I år finns åtta nya domarpar från hela landet på plats i Valhalla, Kärra och Lundbystrand. Ett av dem är Emelie Persson och Linette Landin från Skåne. Förra året blev de regiondomare men de siktar högre.

-          Vi är här för att utvecklas, säger Emelie.

Johan Gedda och Mohammed Aldakir har dömt turneringen de två senaste i åren men i år är de på plats som matchinspektörer.  Deras uppgift är att bedöma och hjälpa de nya domarparen.

-          Efter matcherna pratar man med inspektörerna och går igenom vad man gjorde bra och vad som var mindre bra. Och det är skitbra. Det får man ut jättemycket av, förklarar Emelie.

Men det är inte första gången Linette och Emelie håller i pipan. De har dömt i över sex år och visst syns det i deras agerande. Med raka ryggar och tydliga avblåsningar ser de till att reglerna följs och de tvekar inte att säga till spelare och ledare om de visar dålig attityd.

De har tidigare dömt andra turneringar men det är alltså första gången de dömer Norden Cup.

Är det någon skillnad från andra turneringar?

-          Jag tycker att man märker att de spelare och ledare som är här är mer fokuserade på handbollen.  Alla går in med inställningen att vinna, och det märks, säger Emelie.

-          Ja, det är inte så mycket klagomål som det kan vara annars, säger Linette.

Både Linette och Emelie spelar själva handboll och det vill de fortsätta göra. Men när de lagt spelartröjan på hyllan kommer vi att få se dem i domartröjan. Var så säker, här finns domare med höga ambitioner.

 

Text Elin Hagström

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-